Paella z krewetkami

Zainspirowana ostrymi krewetkami wg Grzegorza Łapanowskiego postanowiłam przygotować własną wersję paelli z krewetkami, obowiązkowo usmażonymi na oleju rzepakowym 🙂

Paella z krewetkami

Składniki:

  • 200g krewetek
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • ½ cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 1 szklanka groszku świeżego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kurkuma
  • papryka ostra i słodka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • limonka

Wykonanie:

Mrożone krewetki rozmrozić zalewając wrzątkiem, następnie zlać wodę i osuszyć. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć na oleju rzepakowym cebulę, gdy się lekko zeszkli dodać czosnek i krewetki. W międzyczasie ugotować ryż z dodatkiem kurkumy. Pod koniec gotowania do ryżu dodać przecier pomidorowy oraz paprykę ostrą i słodką. Do krewetek dodać groszek i pokrojone na pół pomidorki, doprawić solą, pieprzem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Dodać ryż i wymieszać wszystko razem, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość posypać drobno pokrojonymi listkami mięty oraz z ćwiartką limonki.

Smacznego!

Dodaj komentarz