Zainspirowana ostrymi krewetkami wg Grzegorza Łapanowskiego postanowiłam przygotować własną wersję paelli z krewetkami, obowiązkowo usmażonymi na oleju rzepakowym 🙂
Paella z krewetkami
Składniki:
- 200g krewetek
- 1 szklanka brązowego ryżu
- ½ cebuli
- 4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 1 szklanka groszku świeżego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kurkuma
- papryka ostra i słodka
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- kilka listków świeżej mięty
- limonka
Wykonanie:
Mrożone krewetki rozmrozić zalewając wrzątkiem, następnie zlać wodę i osuszyć. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć na oleju rzepakowym cebulę, gdy się lekko zeszkli dodać czosnek i krewetki. W międzyczasie ugotować ryż z dodatkiem kurkumy. Pod koniec gotowania do ryżu dodać przecier pomidorowy oraz paprykę ostrą i słodką. Do krewetek dodać groszek i pokrojone na pół pomidorki, doprawić solą, pieprzem oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Dodać ryż i wymieszać wszystko razem, dodając 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość posypać drobno pokrojonymi listkami mięty oraz z ćwiartką limonki.
Smacznego!