Dzisiaj z Polski przenosimy się do Włoch. Na obiad makaron, kurczak, pomidorki i bazyliowe pesto. Lekkie połączenie, a dzięki makaronowi dość sycące. Lubię przepisy z kuchni śródziemnomorskiej, kojarzy mi się ze słońcem i odpoczynkiem. Do tego pesto przygotowane w domu, świeże zioła
i piękna pogoda. Zachęcam do zrobienia własnej pasty, nie jest to może najtańsza opcja, ale na pewno zdrowsza. Jeszcze na dniach spróbuję wrzucić przepis na bazyliowe pesto. Często korzystam z tego przepisu, a na sklepowe pesto już chyba się nie skuszę.
Penne z kurczakiem, pomidorkami i pesto
Składniki:
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 150g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 3-4 łyżki pesto
- 250g penne, al dente
- sok z połówki cytryny
Do podania:
- Starty parmezan
- Liście bazylii
Oliwę podgrzać na patelni, wrzucić czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojonego kurczaka i posypać przyprawami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodać pomidorki i smażyć przez około 2 minuty. Następnie wymieszać z pesto i ugotowanym penne. Dodać sok z cytryny, posypać parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią. Podawać, najlepiej smakuje jeszcze gorące.
Smacznego!