Penne z kurczakiem i pesto

Dzisiaj z Polski  przenosimy się do Włoch. Na obiad makaron, kurczak, pomidorki i  bazyliowe pesto. Lekkie połączenie, a dzięki makaronowi dość sycące. Lubię przepisy z kuchni śródziemnomorskiej, kojarzy mi się ze słońcem i odpoczynkiem. Do tego pesto przygotowane w domu, świeże zioła
i piękna pogoda. Zachęcam do zrobienia własnej pasty, nie jest to może najtańsza opcja, ale na pewno zdrowsza. Jeszcze na dniach spróbuję wrzucić przepis na bazyliowe pesto. Często korzystam z tego przepisu, a na sklepowe pesto już chyba się nie skuszę.

Penne z kurczakiem, pomidorkami i pesto

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 150g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki pesto
  • 250g penne, al dente
  • sok z połówki cytryny

Do podania:

  • Starty parmezan
  • Liście bazylii

Oliwę podgrzać na patelni, wrzucić czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojonego kurczaka i posypać przyprawami, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Gdy kurczak będzie już gotowy, dodać pomidorki i smażyć przez około 2 minuty. Następnie wymieszać z pesto i ugotowanym penne. Dodać sok z cytryny, posypać parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią. Podawać, najlepiej smakuje jeszcze gorące.

Smacznego!

Dodaj komentarz