Zupa krem z cukinii i brokułu z olejem rzepakowym

Dzisiaj trochę się zazieleniło, niestety jeszcze nie na dworze, ale póki co,
u mnie na talerzu. Poniżej przepis na wyśmienitą zupę krem z cukinii
i brokułu. Jest to łatwa, szybka, a przede wszystkim lekka zupa. Zawiera zielone warzywa, które bogate są w witaminy i ważne sole mineralne oraz zdrowe tłuszcze. Jak wiadomo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy używać go jak najczęściej w swojej kuchni. Mówi się, że przez żołądek do serca, dlatego dbajmy o nasze zdrowie
i zdrowie naszych bliskich.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zupa krem z cukinii i brokułu

Składniki:
• 2 średnie cebule
• 2 średniej wielkości cukinie
• 500 g świeżego brokułu
• olej rzepakowy do smażenia
• sól i pieprz

Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę
i podsmażyć. W tym czasie pokroić cukinię w plasterki, a brokuły podzielić na różyczki. Cukinię dodać do do cebuli i chwilę poddusić. W większym garnku zagotować wodę, tyle aby zalała całe warzywa, dodać brokuły i gotować przez około 4 minuty. Następnie dodać cukinię i cebulę z patelni, doprawić solą
i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, potem obniżyć temperaturę i gotować około 10 minut, do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Zdjąć z ognia
i zblendować. Podać z ugotowanym jajkiem, skropić olejem rzepakowym
i oprószyć świeżymi ziołami.
Smacznego!

  

Dodaj komentarz